Wonderwel loodgieter

Meer en meer verwonder ik mij over hoe wij mensen elke dag weer basisvoorzieningen als drinkwater, riool en elektra kunnen gebruiken. Ik krijg steeds meer zin om concreet locaties aan te sluiten op hun omgeving. Ik doe dat nu al op verschillende basisscholen en voel me daar een soort van loodgieter. Een loodgieter met mooie praatjes en schone handen.

Ik verbaas mij er ook over dat de meeste mensen er zo weinig bij stilstaan. Ik deed dat ook niet voordat ik met Wonderwel begon en ging er vanzelfsprekend vanuit dat er bij het opendraaien van de kraan schoon water uit zou komen. Hetzelfde gold voor elektriciteit uit het stopcontact en de vuilniszak die ik op straat zette. Waar de elektriciteit vandaan kwam of de vuilniszak naartoe ging, waren vragen die niet in mij opkwamen. Behalve als de vuilnismannen eens een keer staakten en het vuilnis zich stinkend opstapelde vroeg ik mij wel eens af hoe het zat. Maar verder niet.

Dat ik mij dat nooit afvroeg is voor mij het bewijs hoe goed wij het hier in Nederland voor elkaar hebben met de basisvoorzieningen. Dat is natuurlijk heel prettig, maar ik zou het niet meer willen missen om mij hierover te kunnen verwonderen. De levering van de basisvoorzieningen zijn stuk voor stuk pracht combinaties van natuur en techniek. De natuur is waar we vandaan komen en met techniek heeft de mens op verbluffende wijze ingegrepen.

Ik wil graag Wonderwel loodgieter worden. Een loodgieter die bij de mensen en bedrijven thuis komt om mooie Wonderwel kaarten te maken met daarop de rioolwaterzuivering, het drinkwatergebied, de afvalcentrale, een boerderij en zo verder. Waar wordt het GFT-afval tot compost gemaakt, waar komt het aardgas vandaan en hoe werkt een elektriciteitscentrale? Allemaal vragen die interessant zijn om dan te onderzoeken. Sinds ik door dit soort vragen ben gegrepen voelt het voor mij alsof ik met mijn beide ogen kijk en diepte zie.

Het leuke is dat hoe meer antwoorden ik vind hoe meer vragen er bij mij boven komen. Bliksem is een elektriciteitskracht, maar hoe wordt in wolken bliksem nou eigenlijk opgewekt? Het antwoord heb ik gevonden in een kinderboekje waarin deze vraag heel inzichtelijk werd uitgelegd. Ik snap het nu beter, maar het blijft wonderbaarlijk hoe de natuur in elkaar steekt. Steeds weer stel ik mij voor hoe de bliksem ontstaat en elke keer is het weer leuk. Overigens over wolken gesproken: als ik een mooie zie hangen zie ik tegenwoordig regelmatig mijn drinkwater hangen. Al het water op aarde zit in één grote kringloop dus misschien stroomt het water uit die wolk wel een keer uit mijn kraan...

Ik hoop dat veel mensen zich willen laten aansluiten en dat Wonderwel een groot loodgietersbedrijf wordt. Een bedrijf met veel verhalen over het avontuur mens. Een avontuur dat spannend wordt als we denken aan de uitdagingen die komen gaan. Ik heb het gevoel dat er nog bijzondere dingen gaan gebeuren als ik kijk naar hoeveel inventiviteit en doorzettingsvermogen de mens in het verleden heeft getoond. Ik heb er vertrouwen in!